Nattfotografering

Nattfotografering kan vara lite knepig, men som tur är finns det några knep att ta till som ökar chansen att få bra bilder även nattetid. Här delar vi med oss av våra favoriter, som fungerar på kameror där det går att justera ISO, slutare och bländare.

Byt från autoläge till manuellt läge


nattfoto

Autoläget på en kamera brukar inte vara särskilt bra på att hantera mörker. Gå över till manuellt läge (M) istället så att du får ökad kontroll.

Intuitivt kan det verka som en bra idé att ställa in höga ISO-tal när man ska fotografera i mörkret, men tyvärr leder detta lätt till brusiga foton. Istället bör man jobba med stor bländare och lång slutartid. Om du sätter ISO-talet till 100 och bländartalet till F2,8 har du en bra utgångspunkt. Prova dig sedan fram med olika (långa) slutartider för att se vad som fungerar bäst. Om det inte blir bra, testa att öka bländartalet till F4,5.

Motverka skakningsoskärpa

När man jobbar med långa slutartider släpps ljus in i kameran under en lång period, vilket ökar risken för skakningsoskärpa. Det är helt enkelt svårt att hålla kameran still tillräckligt länge. Allt som rör sig under slutartiden blir suddigt, och med en slutartid på flera sekunder är det förstås svårt att hålla själva kameran 100% still. Det är därför många proffs som sysslar med mörkerfotografering använder stativ och fjärrutlösare. Kameran står still på stativet, och man behöver inte röra den för att trycka av. Vill man inte släpa med sig ett stativ kan man testa att ställa kameran på något annat stabilt, till exempel ett bord eller en mur.

När man lärt sig jobba med lång slutartid går det att få fram väldigt dramatiska effekter genom att omfamna det faktum att allt som rör sig i motivet blir suddigt. Att låta själva kameran skaka är sällan en bra idé eftersom det lätt gör allt i hela bilden suddigt, däremot kan man få spännande effekter av att ställa kameran på ett stabilt underlag och låta biltrafik och liknande bilda spår över bilden.

LiveView

Vissa kameror kommer med LiveView, vilket innebär att det finns en display på baksidan som visar det som ska fotograferas. Om du har en sådan kamera kan du zooma in och ställa in skärpan i displayen, vilket kan vara mycket praktiskt för mörkerfotografering.

Är det verkligen natt?

Sist men inte minst – en kamera kan vara fantastiskt bra på att fånga upp små mängder ljus och använda det. En kamera kan se mer än vad våra ögon gör i skum belysning. Ibland kan våra ögon få oss att tro att det är så mörkt att vi måste ta till alla ovanstående knep för mörkerfotografering, när det i själva verket fortfarande är ljust nog att fotografera som vanligt. Om det är gryning eller skymning, eller inomhus med dunkel belysning, testa att knäppa några bilder som vanligt och kontrollera resultatet innan du börjar ställa om kameran för nattfotografering.