Att fotografera mat

Innehåll

Ljus

Ljus är förstås enormt viktigt för hur en bild blir. Om du är nybörjare är mitt tips att du börjar med att fotografera mat där ljuset kommer fota matsnett bakifrån eller från sidan. Om ljuset är rakt på maten är det betydligt svårare att få fram djup och struktur. När du börjar känna dig varm i kläderna kan du gå vidare och experimentera med ljus från andra håll, flera olika ljuskällor, och så vidare.
I det här sammanhanget vill jag passa på att varna nybörjare för att använda blixten som sitter på kameran. Den skapar nämligen den där situationen som är så svår att hantera – att ljuset kommer på maten rakt framifrån.

Stabilt underlag

Om exponeringstiden är längre än 1/60 sekund kan det vara idé att ställa kameran på något för att undvika att din hands skakningar gör bilden suddig. Olika kameror är olika känsliga, så du kan behöva pröva dig fram för att hitta var någonstans gränsen går för din kamera. Du måste inte rusa ut och investera i en tripod, börja med att ställa kameran på andra sorters stöd för att se hur pass stor skillnaden blir för kvalitén på dina bilder. En trave böcker på köksstolen kan man komma långt med.

Lär dig hur din kamera fungerar

köttDet är lätt att få för sig att ens matbilder skulle bli fantastiska bara man köpte den där superdyra kameran och ett gäng avancerade tillbehör. Mitt tips är istället att du gräver där du står och ser till att lära dig allt du kan om den kamera du redan har. Förmodligen finns det en hel del inställningar och funktioner som du inte ens är medveten om och som kan hjälpa dig att ta bättre matbilder. Först när du grundligt har utforskat vad din gamla kamera kan och inte kan göra är det rimligt att börja fundera på ett nytt inköp.

Vad finns runt maten?

Ibland blir man så fokuserad på tallrikar, skålar och uppläggningsfat att man glömmer bort allt det där andra som också kommer med i bild. Fundera en extra sväng på vad som ska vara med och vad som ska plockas bort. Den där mobiltelefonen som ligger på restaurangbordet, tillför den bilden något eller borde den tas bort? Kanske ätpinnarna borde få vara med i den här bilden trots att du inte börjat äta ännu? Vad dricker du till maten, och är detta en del av måltiden som borde ingå i bildens komposition?

Tvinga dig själv ur gamla hjulspår

Ibland är det så att inspirationen för att fotografera mat tryter för att man mest äter några få favoriträtter dag ut och dag in. För att utmana sig själv kan man behöva rycka upp sig och börja laga nya maträtter, testa nya råvaror, kanske prova på något tillagningsmetod som man hållit sig borta ifrån fram tills nu, och så vidare.
För att komma igång kan man ta en sväng till biblioteket och låna en kokbok, helst en vars inriktning går stick i stäv med vad man brukar laga.
salladHåller du dig mest till svensk husmanskost? Låna en kokbok fylld av recept på vietnamesiska rätter. Är det medelhavsmat som går på tomgång hemma hos dig? Våga sätta tänderna i rustika nordliga maträtter från Kanada, Ryssland och Norden. Ett annat tips för den som behöver en matmässig och fotografisk uppryckning är att få en matkasse hemlevererad, helst med något tema som går utöver det man normalt håller sig till. Det finns nu för tiden gott om matkassar med särskilda teman, till exempel vegetarisk matkasse, LCHF eller laktos- och glutenfri. Det viktiga är att man vågar gå utanför den egna bekvämlighetszonen.

Blomspruta

Grönsallader och liknande rätter ser ofta vackrare ut om man sprutar vatten på dem med en blomspruta innan man tar sin bild. Några vattendroppar kan få känslan att gå från ”ledsna blad” till ”krispigt grönt som precis tagits in från den daggiga trädgården”. Detta är också ett bra tips för många frukter.

Våga visa det icke-perfekta

Ibland är det just det icke-perfekta som ger känsla till en matbild. Tårtbiten som ramlat omkull på tallriken. Mjölpåsen som vält ut över bakbordet där kanelbullarna står och svalnar. En hopskrynklad kökshandduk med knalligt röda fläckar av tomatsås.

Hämta inspiration från andras bilder

När du hittar en matbild som tilltalar dig, stanna upp och analysera den ett extra varv. Varför gillar du den? Finns det något tips att ta till sig vad gäller ljus, vinkel, färger, upplägg, etc.