Photoshop

Innehåll

Photoshop en räddare i nöden

Photoshop har många gånger räddat mina bilder. Färgjustering och skärpa är något som kan behövas göra för att få till det där lilla extra i fotot. Programmet har även hjälp till att klippa ut och förfina vissa delar i mina foton och jag kan inte annat än att älska detta program!

Gratis program

Jag har själv provat många gratis program som Picasa och Picmonkey och det fungerar bra till en viss nivå. Tillexempel om du bara vill ljusa upp eller göra skuggorna mer skarpa är dessa sidor perfekta att använda men om du vill utveckla dina foton mer och på en lite mer avancerad nivå är photoshop utan tvekan bäst.

Tusentals verktyg med tusentals tutorials

ps
Visserligen kan det vara svårt i början med alla verktyg som finns i Photoshop men youtube har en hel del tutorials som visar steg för steg hur man bär sig åt med vissa redigeringar. Även moderskeppet.se är en perfekt sida för att lära sig roliga och bra redigeringar! Moderskeppet använde vi oss mycket av under tiden jag gick på gymnasiet just för att de har enkla och lättförståeliga instruktionsfilmer.
Photoshop används av miljontals fotografer, designers och grafiker. Vilket också gör att det finns redigeringsverktyg på en mer professionell nivå. Men så finns ju personer som jag som arbetar på en mer nybörjarnivå och då finns ju sidor som moderskeppet där man kan få grundkurser gratis där man lär sig basverktygen för att senare kunna bygga vidare på sina kunskaper.  Photoshop är ett av de mest välkända redigeringsprogrammen i världen och idag använder vi till och med namnet som ett verb ex. ”Jag photoshoppade bort skavankerna”

Snabbkommandon

Vad som kan vara bra att veta om photoshop är att det finns snabbkommandon för alla verktyg. Går förmodligen inte att memorera alla men att memorera vissa är nästan ett måste! Det är smidigare för mig som redigerar och det går så mycket snabbare istället för att leta upp alla verktyg i de olika menyerna som finns.

Tvågrundliga som är ett måste:

CTRL(CMD) + J = gör en till kopia av din bild då du aldrig ska arbeta direkt i originalbilden. Du ska alltid göra nya lager för att det gör det enklare för dig att ta bort vissa delar som kanske inte passar osv.
CTRL(CMD) + Z = ångrar din senaste ändring, kan dock bara hoppa tillbaka ett steg och därför måste du gå till arkiv och välja ångra om du vill hoppa tillbaka fler steg.