Köpa kamera eller använda mobilkameran?

Fotokvalité

Professionella fotografer brukar använda fristående kameror, men att köpa en dyr systemkamera istället för att använda mobilkameran räcker tyvärr inte för att förvandlas till en mästerfotograf. Man bör därför tänka igenom varför man fotograferar, vad man vill ha sina bilder till och vilka krav det i sin tur ställer på kameran och dess funktioner.
Om man till exempel vill kunna omvandla sina bilder till stora tryck behöver man vanligen en kamera som tar högukamerapplösta bilder, och det kan vara svårt att hitta en mobiltelefon som har en tillräckligt bra kamera för detta syfte. Vill man däremot hålla sina bilder ganska små spelar upplösningen mindre roll.
Vill man kunna använda utbytbara objektiv är det separat kamera som gäller, och inte heller vilken kamera som helst utan en som är anpassad för att man ska kunna byta objektiven. Objektiven kan ha en mycket stor påverkan på det slutliga resultatet. Har man en begränsad budget kan till och med vara idé att snål in på inköpskostnaden för själva kameran för att få råd med några riktigt bra objektiv som är ideala för den sortens fotografier man vill ta.
Innan någon rusar ut och köper en dyr systemkamera vill jag höja ett varningens finger. Att köpa en fantastisk systemkamera, ställa in den på auto och tro att alla bilder nu ska bli mycket finare än de man tog med mobilkameran brukar inte fungera särskilt bra – såvida inte mobilkameran var av usel kvalité. Har man ett starkt fotointresse och vet att man har både tid och lust att lära sig hur systemkameran fungerar kan en högkvalitativ systemkamera ta ens fotograferande till helt nya höjder. Ser situationen annorlunda ut bör man fundera på om det inte finns något annat man hellre lägger pengarna på.
Ett bra första steg kan vara att se hur långt man kan ta sitt fotograferna med den vanliga mobilkameran. Lär dig alla funktionerna, våga experimentera, var kreativ med bilkomposition och motivval, och lär dig också gärna hur något bra bildbehandlingsprogram fungerar. När man känner att man har nått så långt man kan med den enklare kameran kan det vara idé att överväga ett inköp av en separat kamera.

Uppkoppling mot internet

Det är vanligen väldigt enkelt att koppla upp sin mobiltelefon mot Internet och lokala nätverk för att överföra bilder trådlöst (till exempel till en dator) eller lägga upp bilder direkt på internet (till exempel på Facebook eller Instagram). Detta innebär också att det blir smidigt att använda en molntjänst för att kontinuerligt skapa säkerhetskopior av fotografierna.
Med traditionella kameror kan dessa processer vara lite krångligare, även om utvecklingen går snabbt framåt på den här fronten.

Stöld

iphoneRisken för stöld och rån är något man bör tänka på.

  • Om du har en ny och eftertraktad mobiltelefon kan det vara idé att komplettera med en billig och mindre stöldbegärlig kompaktkamera som du kan använda i situationer där risken för stöld och rån är högre än normalt.
    Är man ute på resande fot kan det till exempel vara smart att låsa in den stöldbegärliga mobiltelefonen i hotellets kassaskåp och bara ta med sig den enkla kompaktkameran ut. Då slipper man dessutom allt det tidsödande krångel som en stulen mobiltelefon kan innebära. En billig kompaktkamera är inte något du behöver spärra när du blivit av med den och den är varken fylld med användarnamn och lösenord eller med privat kontaktinformation för vänner, bekanta och jobbkontakter.
  • Om du har en dyrbar och stöldbegärlig kamera finns det situationer där det är bättre att bara ta med sig den mobiltelefonen – särskilt om den inte ser särskilt värdefull ut. Det kan också vara enklare att smälta in i olika miljöer med en enkel mobiltelefon som ”alla har” än med en stor systemkamera som drar uppmärksamhet till sig.
    Att fotografera med systemkamera på semestern kan vara en aktivitet som får potentiella rånare att lägga märke till dig och börja fundera på om du kanske är en rik turist med hela semesterkassan i ett bälte innanför byxlinningen. Att snabbt knäppa lite bilder med mobilen är däremot något som även lokalbefolkningen och inte särskilt rika besökare ägnar sig åt.
  • I vissa situationer är det bäst att lämna både mobiltelefon och den dyrbara kameran hemma och nöja sig med en vanlig enkelt kompaktkamera istället, alternativt en billigare mobiltelefon utan abonnemang och utan känslig information.

Hur ofta kommer du att använda en separat kamera?

Den bästa kameran är den som används. Det spelar inte någon roll hur fantastisk din systemkamera är om den alltid ligger nedpackad i sin dyrbara väska i garderoben varje gång ett intressant fototillfälle uppenbarar sig.
Fundera igenom hur ditt liv ser ut och om det är troligt att du faktiskt kommer att vilka och orka ta med dig en separat kamera.
Om du bara använder den separata kameran för att fotografera vid väldigt speciella tillfällen som bröllop och julafton kommer du inte att öva upp någon färdighet med den. Om du har en mobilkamera som du är van vid och känner till alla funktionerna för kommer du troligen att ta bättre bilder med den än med superkameran som du nästan aldrig fotograferar med.

Paus från mobiltelefonen

Har du svårt att ignorera mobiltelefonen när den pockar på uppmärksamhet? I så fall kan det vara idé att ha en separat kamera så att du inte behöver ha mobiltelefonen med dig och påslagen för att kunna fotografera.