Jag tänkte prata lite om upphovsrätt då många bloggare och privatpersoner använder sig av bilder de söker upp på google eller andra hemsidor, men det många inte vet är att ägaren av sidan eller fotot har rätten att anmäla dig enligt upphovsrättslagen.
Bra klipp på youtube om detta – Creative commons
Ett märke att hålla koll på är detta:
Låna bilder
Att låna en bild utan tillstånd är otillåtet. När det gäller produktbilder bör du fråga leverantörerna att de har den ekonomiska rätten till bilderna och att de kan ge dig rätt att använda dem. Det bästa är att få detta skriftligt via email etc. Har de ingen sådan rätt måste du fråga fotografen. Du måste dock namnge fotografen som tagit bilden. Ett utelämnande av fotografens namn är också ett intrång.
Vissa företag har friköpta produktbilder där de har avtalat med fotografen att få lägga ut dem för nedladdning. Ofta finns det villkor för hur de får användas, tillexempel i artiklar om en specifik produkt. Läs alltid noga igenom vilka villkor som gäller.
Organisationer och straff
Bildleverantörernas Förening (BLF), Svenska Journalistförbundet (SJF) ochSvenska Fotografers förbund (SFF) är alla organisationer som håller reda på att upphovsrättslagen följs inom Sverige. Om du ”stjäl”/lånar någon annans bilder kan du få böter eller i värsta fall bli dömd till fängelse i upp till två år.
Bilder på Facebook
Många vet inte heller att tillexempel personer på Facebook som under ett tillfälle lagt upp bilder på dig inte får göra detta utan din tillåtelse. Tillexempel om ditt ex har massa bilder på er två på hennes eller hans Facebook. Du vill inte att dessa bilder ska vara tillgängliga för andra att se längre och du undrar om du kan vidta några åtgärder.
Det kan du. Det första du ska göra är att be henne eller honom att ta bort bilden eller också anmäla den som olovligt upplagd.
Snabbfakta
- Skärmdumpar från spel är kopior av de teckningar som är gjorda för spelen. De är upphovsrättsligt skyddade och kan inte läggas ut utan tillstånd. Bäst är att lyssna med den som ger ut spelet och få ett skriftligt OK.
•100 procent av bildpriset kan tas om fotografens namn inte är utsatt under en bild tillexempel. Bildpriset för visst ändamål hittar du i BLF:s Rätt & Pris.
Skyddet för upphovsmannen
Om Du kan använda bilden eller ej kan bero på när fotografen ifråga avled tillexmpel. Skyddet för upphovsmannen, i USA är numera 50 år efter fotografens död, inom EU är det 70 år. Lagstiftningen skall tillämpas på upphovsmannens hemvist. Är fotografen amerikan och dog t ex 1920, är bilden fri. Låt oss konstruera ett exempel. Fotografen dog först 1950. Då är bilden fortfarande upphovsrättsligt skyddad. Publicerar du bilden på Internet kan personens efterlevande eller den som innehar rätten stämma dig och Din hemsida om de hittar bilden och kräva ersättning för publicering och olovlig exemplarframställning (bildstöld). Har du dessutom inte publicerat fotografens namn kräver de också ersättning för detta.
Den som vill publicera en bild är skyldig att undersöka vem som är upphovsman och därmed få ett avtal om publicering. Kan man dokumentera att efterforskning har skett och inte träffat på upphovsmannen finns det en möjlighet att skriva att du föreslår upphovsmannen som okänd men ombedes att få kontakt med redaktionen. Sker inte detta får man vara beredd att betala för publiceringen men man bör kunna undvika att betala ersättning för stöld. Vet du vem upphovsmannen är, är du skyldig att söka efter vem som tagit över rättigheterna t.ex. hans efterlevande.
Gratis hemsidor för fri nedladdning av bilder
http://se.fotolia.com/Info/Images/FreePicsOfTheWeek
Denna sida har gratis bilder under en speciell kategori varje vecka och de erbjuder direkt nedladdning.
https://www.flickr.com/photos/flickr/galleries
Flickr är en sida med endast bilder, du själv kan skapa ett konto här. Vissa bilder får du inte använda utan tillåtelse och är därför
markerade med CC licens (Creative commons).
http://www.morguefile.com/archive
En sida som erbjuder gratis foton som är tillåtna at
t användas i privata och undervisningsbruk