Allväderskamera

De kameror som säljs som allväderskameror är vanligen kompaktkameror som är stöttåliga och klarar av att vara under vatten. Det är alltid viktigt att kontrollera exakt vad som gäller för den kamera du är intresserad av att köpa – vissa allväderskameror är till exempel bara fukt- och regntåliga och bör inte sänkas ned under vattnet medan andra allväderskameror är vattentäta ned till 10 meters djup.

Även om du inte har tänkt bada med din kamera är det praktiskt att välja en allväderskamera som är så vattentät att man kan spola av den med vatten, till exempel om den har följt med till sandstranden och blivit sandig och saltig. Att kameran är vattentät gör också att den klarar sig bra om man råkar välta ut en kopp kaffe över den eller har en läckande vattenflaska i väskan ihop med kameran.

lumix

Med tanke på hur pass högt vi håller kameran när vi fotograferar är det bra att välja en allväderskamera som under normala omständigheter klarar av ett fall från åtminstone 1,5 meter – 2 meters höjd. Då behöver man inte vara lika nervös när man fotograferar ur konstiga vinklar; skulle man råka tappa kameran i golvet så överlever den.

En allväderskamera brukar göra att man vågar ta större risker med sitt fotograferande vilket kan resultera i en hel del roliga och oväntade bilder. Kameran får hänga med i fler situationer och man kan dra upp den och knäppa lite bilder även om det regnar, är snöslaskigt ute eller man plaskar omkring i havet. Man behöver inte heller vara lika orolig över att låna ut sin kamera till små och stora barn när kameran är både stöttålig och vattentät.

Många fotografer har en allväderskamera som komplement till sin mer känsliga systemkamera, för att ge sig själva mer flexibilitet.

Små bildsensorer

Precis som andra kompaktkameror har de kompakta allväderskamerorna extra små bildsensorer. Måttet 6,1 mm x 4,5 mm är vanligt förekommande. Nackdelen med en så liten bildsensor är att den fångar upp betydligt mindre ljus än större bildsensorer. Är man van vid systemkameror kan det ta en stund att ställa om sig. Du kan räkna med att din systemkamera är minst 10 gånger så ljuskänslig. Detta påvkerar faktorer som brus, färgåtergivning och bilddynamik.

Speciell optik

Vanliga kompaktkameror kan ha objektiv som sticker ut, men detta brukar inte förekomma på kompakta allväderskameror eftersom det skulle göra kameran mycket stötkänsligare och betydligt svårare att vattensäkra. Hos en allväderskamera är zoomoptiken infälld i kamerahuset, och detta innebär att zoomen inte kan vara särskilt stor. Räkna med att du får nöja dig med 5x inzoomning.

Under vattnet

Allväderskameror som är säkra att sänka ned helt i vattnet brukar ha ett särskilt undervattensläge som gör det enklare att få till bra bilder under ytan. Att vara under vattnet påverkar hur färgerna uppfattas och med undervattensläget påslaget kan kameran – till en viss gräns – kompensera för detta. Värt att tänka på är att autofokuseringsfuktionen brukar fungera betydligt sämre under ytan. Även med undervattensläget påslaget är det lätt att bilderna blir väldigt mörka, eftersom de helt enkelt finns mindre ljus ju längre ned från ytan man kommer.

Innan du tar med din allväderskamera ned i vattnet, kontrollera alla luckor och öppningar. Kamerna är bara vattentät om alla luckor och öppningar är korrekt förseglade. Små silikonpackningar används för att hålla ute vatten och partiklar. Om det till exempel har lyckats tränga sig in sandkorn eller hårstrån kan detta påverka kamerans vattentäthet, så man bör alltid granska kameran noga innan ett dopp och se till att den är ren och alla packningar täta. Bland proffsen är det vanligt att försegla packningarna med ett tunt lager silikon innan kameran doppas i vatten. Det är inte något måste, men ökar säkerheten och rekommenderas om man vill ha marginalerna på sin sida.

Övrigt

När man väljer mellan olika likvärdiga allväderskameror kan det vara bra att kontrollera vilka som har praktiska, men inte helt nödvändiga, funktioner som GPS-loggning och wifi för trådlös överföring och delning av bilderna.