Nybörjare? Välj en kamera med dessa tre funktioner

Det finns givetvis massor av funktioner och detaljer man kan gröta in sig i när man ska välja kamera, men för nybörjare som vill ta steget från de enklaste kamerorna till något lite mer avancerat brukar jag rekommendera att de begränsar sökningen till kameror som kommer med alla tre av följande tre funktioner: genomsiktssökare, vidvinkelzoom och pop-up blixt. Att ha alla dessa tre funktioner gör det nämligen enklare att ta bra bilder redan dag ett och det blir roligare att komma igång och lära sig sin nya kamera.

nikon

De flesta systemkameror har dessa tre funktioner, men det finns även kompaktkameror som kommer med alla tre funktionerna. Dessa kompaktkameror hittar man vanligen inte i den billigaste sektionen, utan man får räkna med att gå upp en del pris jämfört med enklare kompaktkameror. Exempel på välkända kompaktkameror som har genomsiktssökare, vidvinkelzoom och pop-up blixt är Nikon 1 V2, Canon G15 och Fujifilm X20.

Genomsiktssökare

Genomsiktssökaren är hålet i kameran som du tittar genom, och som underlättar när du ska bedöma vad som kommer med på bilden. Ofta får man bättre kontroll med en genomsiktssökare än med en LCD-display. Det brukar bland annat vara enklare att se tydligt i starkt solsken. Dessutom kan du hålla kameran närmare ditt ansikte vilket gör det enklare att hålla den stadigt och kräver mindre plats mellan dig och objektet.

Om du har ett synfel som gör att du behöver ta på dig läsglasögonen för att se bra genom genomsiktssökaren, välj en kamera där genomsiktssökaren kan justeras för att passa dina ögon så slipper du plocka fram läsglasögonen.

Vidvinkelzoom

En bra tumregel för hobbyfotografen är att ha en vidvinkelzoom som börjar på minst 28 mm vidvinkel och går upp till 150 mm.

Värt att veta: Brännviden hos ett kameraobjektiv har stor påverkan på slutresultatet. Brännvidden mäts vanligen i millimeter. De flesta objektiv kan sorteras in i någon av kategorierna normalobjektiv, vidvinkelobjekt, teleobjektiv eller zoomobjektiv. Ett zoomobjektiv har, till skillnad från andra objektiv, inte någon fast brännvidd. Zoomobjektiv delas grovt in i kategorierna normalzoom, vidvinkelzoom och telezoom.

Pop-up blixt

Pop-up blixt är en praktisk kompromiss mellan den infällda blixten och lösa blixtar som man manuellt sätter fast på kameran. Många professionella fotografer föredrar lösa blixtar, men det är lite meckigt att hålla på med – särskilt om man inte vill stanna hemma i fotostudion. Med pop-up blixt kan du med ett enkelt knapptryck få blixten att åka upp ovanför kameran.