Fotografera din bebis

Lyft fram hur pytteliten bebisen är

barn fotoNyfödda bebisar är pyttesmå och det är fint att lyfta fram detta genom att ge ögat något att jämföra spädbarnets storlek med på bilden. Använd något som de flesta som ska se bilden är bekanta med och har lätt för att uppskatta storleken på. En kudde brukar till exempel inte fungera särskilt bra eftersom en kudde kan vara i princip hur liten eller hur stor som helst. En klassiker i detta sammanhang är att låta barnets hand greppa kring en vuxens finger.

Våga ta detaljbilder

Det är lätt att fastna i ett slentriantänkande där hela bebisen, och även en hel del omgivande miljö, måste vara med på varenda bild. Ofta kan det bli väldigt spännande och intressanta bilder om man istället vågar gå riktigt nära. Fokusera på den späda hårvirveln, ett finger mot en kind eller en liten spretande fot.

Var på barnets nivå

När barnet har hunnit bli några månader gammalt kan man ofta få till intressanta bilder genom att fotografera från barnets nivå. Lägg dig på golvet med bebisen istället för att fotografera ovanifrån. Det skapar bilder som ger en känsla av att man ser världen ur barnets perspektiv, och man kan ofta hitta intressanta infallsvinklar som man aldrig skulle ha tänkt på om man stannat i fågelperspektivet. Plötsligt har man tagit en perfekt bild där det rosiga lilla barnet står i bjärt kontrast mot de slitna gamla läderkängorna.

Många bebisar i den här åldern blir också väldigt stimulerade av att en vuxen plötsligt befinner sig nere hos dem. De vill interagera och det kan skapa förutsättningar för väldigt bra bilder. Dessutom kan fotosessionen bli mysigare för er båda två. Har barnet börjat åla eller krypa? Skapa liv och rörelse i bilden genom att backa lite och låta barnet röra sig mot dig samtidigt som du fotograferar.

Att fotografera från barnets nivå är inte bara något man kan göra inomhus, utan det fungerar precis lika bra på picknickfilten, i gräset, på stranden, och så vidare.

Lär dig fotografera utan att titta i sökaren

barn valpDet vanliga är förstås att vi tittar in i sökaren innan vi knäpper av, men det finns mycket att vinna på att öva upp sin förmåga att ta bilder utan att veta exakt vad motivet kommer att bli. Öva på att fotografera utan att titta in i kameran. Då kan du behålla ögonkontakten med barnet, vilket underlättar i många situationer och kan skapa ny dynamik i bilderna. En annan fördel är att du blir snabbare på att ta ögonblicksbilder när den där perfekta situationen plötsligt uppenbarar sig. Att inte behöva titta in kameran gör också att man kan fotografera ur diverse konstiga vinklar. Testa, prova och öva dig fram!

Stativ och fjärrkontroll

Med stativ och fjärrkontroll (eller tidsinställd fotografering) kan du själv vara med i bilderna ihop med din bebis.

Speglar

Många barn älskar speglar och man kan skapa intressanta bilder genom att låta barnet undersöka en spegel under fotosessionen. Allt från stora spegelväggar till små fickspeglar kan vara spännande för bebisen att undersöka.

Om barnet är rörligt, se till att det är en spegel som är säker för barnet att dra i, putta på, pussa på glaset, och så vidare. Den ska inte kunna falla över barnet och det ska inte finnas några vassa ornament att skada sig på.

Om du själv inte vill synas i spegeln, stå lite snett bakom när du fotograferar.

Undvik blixt

Om man är nybörjare på fotografering kan det vara bra att undvika att använda blixt. Att lära sig hur man tar bra bilder med blixt kan man vänta med tills man blivit lite mer varm i kläderna som fotograf.

Använd gärna naturligt ljus eftersom det brukar göra det enklare att få till bra bebisbilder. Att det börjar mörkna ute behöver inte innebära att blixt är nödvändig. Om du ska fotografera inomhus, placera barnet nära ett fönster för att ta vara på det dagsljus som finns kvar. Släck alla lampor så att solens ljus inte behöver konkurrera med artificiellt ljus.

Barnet ska vara säkert och må bra

Sist men inte minst så är det givetvis allra viktigast att bebisen är säker under fotosessionen och att situationen upplevs som mysig för barnet. Sjung, småprata eller interagera på andra sätt med bebisen för att visa att allt är bra och att kameran inte är någonting läskigt.

Undvik situationer som är riskfyllda och där barnet till exempel riskerar att rulla över en kant. Det finns massor av säkra situationer där man kan ta fantastiska bilder på en bebis. En klassiker är förstås i den lilla egna sängen eller korgen, eller i de vuxnas stora säng omgiven av kuddar. Extra viktigt är det att vara uppmärksam i övergångsperioden där man har vant sig vid att ha en nyfödd bebis som ligger still där man lägger den, och nu plötsligt har en bebis som kan rulla runt för egen maskin – men det gäller förstås inte bara under fotosessioner.